Question about 2003 Mercury Mountaineer

1 Answer

I have a 2003 mercury mountaineer with 71,000 miles. It has been running fine until Friday evening when the service engine light went on. Mechanic told me that the #5 cylinder ignition coil had failed and recommended replacing all of them. He claimed that Ford has been having lots of problems with the ignition coils in their trucks. He replaced just the one. Tonight the service engine light went on again. Any thoughts?

Posted by on

  • 3 more comments 
  • tedehret May 19, 2009

    V8. it had been running smoothly but when the engine service light went on I noticed some vibration coming from the engine compartment.

  • tedehret May 19, 2009

    Thanks very much. I will let you know what happens.

  • Flip Childs May 24, 2009

    2003 Mountaineer code P0302 rough idle lost of power

  • Mysticole_20 May 11, 2010

    how was the vehicles running while at speeds and idling?

  • buffalonyman
    buffalonyman May 11, 2010

    I would want the ignition coil to make sure it went bad. Usually defective coils **** out within a short period of time. If the ignition coil is bad, the vehicle would not be firing on that cyclinder and you would notice it

×

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Brigadier General:

    An expert that has over 10,000 points.

  • Master
  • 4,669 Answers

Have it rescanned and see if it is the same code. What engine do you have?

Posted on May 19, 2009

  • Clint Smock
    Clint Smock May 19, 2009

    It is common for these coils to go bad, but I wouldn't just replace all of them. Have it rescanned to see if the same codes comes back. If it is the same code you can move coils to see if the miss moves also don't forget to check the plug on that cylinder also. Misfire code for cylinder 5 would be PO305.

×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a 2003 mercury mountaineer with over 1000,000 miles on it. Last night the O/D light came on flashing and the service engine light came on steady. It doesn't want to shift from a low gear into


Hi there William, your problem could be that the auto rquires servicing if there is a dipstick for the auto oil check the colour of it, if not red/pink. Maybe low on trans fluid. Auto parts shop for correct fluid.May require auto shop for code scan as well.

Nov 29, 2014 | 2002 Mercury Mountaineer

1 Answer

1997 dodge 2500 ram4/4....71,000 miles. Run fine without slide in camper on it. Put camper on it and it run fine until it's gone maybe even as little as 40 miles then starts to loose power and bla


Has the exhaust ( catalytic converter) been check for proper flow? I would try a test pipe to by-pass converter and see if that helps. You used to be able to buy them, but a good exhaust shop can make one pretty quick, and then try it.

Feb 19, 2013 | Dodge Cars & Trucks

1 Answer

My 2003 Mercury Mountaineer has an electrical problem. It started about a year ago with the key fob not working, I have bought 3 and all won't work even after re-programing. now tonight I went to


Could be a windshile leak down the A-Pillar & water
gets into the delayed accy relay for the GEM Module
(Body Computer as ford called it for a few years) & you
get what you have now

Try Goolge as I did a few weeks ago for a relative
He had the same issue with the blower being on &
killing the battery

No real fix I found for the windshield leak
Seem a robot didn't put the rubber sealant
on correctly at the factory fo about 5 years
on several fords.

If it isn't water related then the GEM Module
controls all those body features

If you get a used one & match up the numbers,
you supposedly can avoid buying a reman gem
& the expense of having to reflash it to your factory
built combination

Jan 27, 2013 | 2003 Mercury Mountaineer

1 Answer

I have a 2003 Mercury Mountaineer with about 105K miles on it. I love the car, and want to keep it. I have several issues: 1. cruise control works intermittenly 2. dvd player does not work 3. abs...


#3.I replaced the hub bearing assembly on drivers side twice and the light stayed on and the brakes worked fine. It was the wires (visible just above the tire on the frame) that rubbed against the frame that had shorted out. It was simply repaired and clip-stripped up out of the way. The light has been off every since then.
#4.Go to an autozone or another auto store and they will plug in to your diagnostic port for free and give you any answers on any codes that come up. My light came on at 133kmi. and i disconnected the battery and it has been of since then. Although you should get some things serviced soon such as tune-up,transmission and general maintenance.
#2.My dvds get stuck and it works about 75% of the time. I just keep pushing the buttons until it plays. They are just junbk and need to be replaced.

Feb 14, 2011 | 2003 Mercury Mountaineer

1 Answer

2003 mountaineer 4.6 engine noise on cold start-up. Goes away after five-ten minutes. Happens again after engine sits about four hours. Oil was changed about 800 miles ago and have had to add over a...


I hope you or your mechanic used motorcraft synthetic or equivalent. If it wasent changed for a while before that I would get it hot and change it again soon to get the sludge out.

Feb 01, 2011 | 2003 Mercury Mountaineer

2 Answers

2003 Mercury Grand Marquis A hunning sound when traveling 65/70 miles per hour. Not all the time. What can be done to correct this problem,?


Tires? wheel bearing? what needs to be done depends on what the problem is. Have a mechanic drive it and let him determine what the problem is. Of course he needs to check it when its humming.

Dec 20, 2010 | 2004 Mercury Mountaineer

2 Answers

Service Engine soon light on 2001 Mercury mountaineer went on yesterday call hass 77,3000 miles


Your vehicle either requires maintenance or has suffered a failure...either way you need to take it to a shop.

Feb 03, 2010 | 2001 Mercury Mountaineer

1 Answer

Indicator light said check transmition


Is it the check engine light or the oil light coming on? Where is your dipstick? and if it is the oil light, put a quart of oil in before you go anywhere and then buy a dipstick. If it is the service engine light only just drive it for 20 miles without a problem.

Aug 03, 2009 | 2003 Mercury Mountaineer

1 Answer

2003 mercury mountaineer


get it read at autozone for free probably related

Jul 27, 2008 | 2003 Mercury Mountaineer

Not finding what you are looking for?
2003 Mercury Mountaineer Logo

365 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mercury Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75817 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5495 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22156 Answers

Are you a Mercury Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...