Question about Cars & Trucks

1 Answer

Alero Problems car starts, but dies at running temp. then after 20 mins. it will restart, until running temp again, then dies. have changed, cam, crank, & map sensors, also ign. model, & pass lock assy. can you tell me the problem, no codes, an relearned keys

Posted by on

  • robert
    robert Oct 11, 2013

    did you ever fix the problem

×

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Night Owl:

    An expert who has answered 10 or more questions between 12 midnight and 6am on the same day.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 62 Answers

Seems to me that I've run across this problem 3 or 4 times over the years on different cars. Problem usually comes down to either fuel system, electrical system (including sensors), or the coolant system (including sensors). I ran into this most recently on an '89 Escort. Wound up replacing fuel pump relay, ignition relay, TPS sensor, ignition module, coolant temp switch, coolant pump (and timing belt while I was in there). Fixed a couple of engine grounds and a couple of misc things. Point is that there is probably more than one item at fault.

Posted on Oct 11, 2013

Testimonial: "did it fix the problem"

5 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

GM Elec
  • 1000 Answers

SOURCE: 95 saturn won't start when hot

Blair, I would take a look at he TPS (throttle position sensor) located on the throttle body. In other words, it sounds as thought sensor when heated is changing its value to "open" or "shorted".
If the car starts OK when cold, use a hair dryer to heat the TPS when the engine is cold to see if you can duplicate the problem.
Also is the a service engine light on? Codes?
If you have a "digital volt/ohm meter" available you can read the variable resistance of the sensor when the problem occurrs to determine if the sensor is defective.

Posted on Feb 09, 2009

dnewcombe1
  • 1564 Answers

SOURCE: rough running

Computers aren't ALWAYS correct. If a code wasn't cleared after the original problem, it will read the same codes off to the diagnostic. I would remove the wire connector to each injector while it's running. If one of them makes no difference THAT is your culprit. Let me know please!

Posted on Jun 27, 2009

  • 615 Answers

SOURCE: 2004 Alero... Cranks but won't start, have to

Yes. pass-lock has roughly a 10 minute timer.

Posted on Dec 02, 2009

Testimonial: "Thank you! I didn't want to pay an arm and a leg for something non-related like a lot of other people have for the same problem."

SOURCE: dies and wont restart. 1991 bmw 750il

You have a cam or crank sensor that has gone out.

Posted on Feb 12, 2010

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

2000 tundra v6 5-speed cold start truck runs great, park it for 20-30 min it will start fine but after going 1/4 mile it dies, looses power. pull over and it will backfire and sputter until it eventua


bad need of a tuneup? like new spark plugs, ?
172 , is 02 rich/ lean warning. this one is low oxy for rich.
this code can just be a victim. for sure , with misfire.
means 02 sensor stuck at rich,
what is water temp in engine coolant, at failure? less than 150F?
could be lots of things.
leaking injectors, bad fuel.
injector sticking> causing misfire.
id use a scan tool and watch all sensor when it fails.
too high fuel pressure.
misfires cold, but only luke warm cold starts not fully cold.

just one DTC, no P0300 or 30x misfire codes, not even P0300 pendings?

Jan 31, 2014 | 2000 Toyota Tundra

1 Answer

F250 diesel cold start problems


2004 f250 6.0 diesel trapped in extreme cold temps -30 plugged truck in put anti gel in added 10 more gallons of fuel. Truck will start run a few minutes and die. will not restart immediately but if wait 20 or 30 minutes it will start run few minutes and die again. Tried repeating process many times same result. Batteries now dead charging now. Can you help need truck to help others with groceries and medical needs.

Nov 21, 2013 | Ford Cars & Trucks

1 Answer

99 f250 v10 auto 4x4-cat converter imploded,


The fuel pressure sounds too low. Is it multi-port injection? Check the fuel pressure against your specs for the car and engine. MPFI systems usually require 40-50 psi.

Apr 16, 2013 | 1999 Ford F350 Regular Cab

1 Answer

1993 dodge caravan 3.3 v6 on days when outside temps are higher than 70 degrees after driving for a while if rpm's get below say 1200 car will stall out and after 20 mins. it will restart but will stall...


What does it do, if you try to accelerate when this starts to happen? If it dies,sputters or is sluggish, I'd start by changing fuel filter, and if that doesn't help, have fuel pressure tested when (if at all possible) this begins to happen. Had similar problem, winter was fine, hot weather it would die, and restart after 20 minutes or so, then go a fair distance again, then same thing. Fuel pump was on it's way out and when it got hot, fuel pressure would drop. First thing in the morning when fuel in tank and pump was cool, ran like a charm, but on way home from work, after sitting on a hot day, fuel got warm/hot, and pump heated up and that's when it started. Carried a fuel pressure gauge with me. Fuel pressure when cool, was 49 psi, and when it got hot, eventually dropped off to 2 psi. Sat for 20 minutes, jumped back up to 49psi, took off for home,then would eventually get lower and die again. Changed pump and filter, all was well. Try filter first, you have nothing to lose, and it should be changed if pump replaced later anyway.

Jun 24, 2010 | 1993 Dodge Caravan

1 Answer

My 83 z28 ran fine then started shutting down after running for 10 or 15 mins and would not restart for 15 or 20 mins then would restart run fine for a mile or two and die again till finally it wont start...


could be the pickup coil in the distributor they go bad fairly often
pickup coil resistance should be 500 to 1500 ohms between the two leads.also move vac advance plate ohms should not change.there should be infinite ohms [no continuety] between either of the leads and ground

Apr 04, 2010 | 1983 Chevrolet Camaro

1 Answer

Dies and wont restart. 1991 bmw 750il


You have a cam or crank sensor that has gone out.

May 01, 2009 | 1991 BMW 7 Series

1 Answer

Starts fine when cold, after running dies on idle then wont start


Sounds like the fuel filter is dirty and needing to be changed. It's cheap and easy to swap out.

Jan 12, 2009 | 2002 Land Rover Discovery Series II

Not finding what you are looking for?
Cars & Trucks Logo

Related Topics:

118 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Cars & Trucks Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75066 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22095 Answers

Randy Ohler

Level 3 Expert

14585 Answers

Are you a Car and Truck Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...