Question about Cars & Trucks

1 Answer

I have a 97 Ford E150. It began chugging about a week ago when in idle. I have done an oil change & changed the plugs and wires. Checked all vacuum hoses & all are connected & good. What else could it be?

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Top Expert:

    An expert who has finished #1 on the weekly Top 10 Fixya Experts Leaderboard.

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

  • Cars & Trucks Master
  • 21,873 Answers

How do you define Chugging ? Engine miss under load ? when shifting into overdrive ?
Have you checked fuel pressure and is the check engine light on ?

Posted on Jul 28, 2013

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

  • 1 Answer

SOURCE: 95 GMC Jimmy 4.3l W vin rough idle

My problem was solved when I repaired my 4 wd activation dash switch. The switch was contacting on 2WD & 4HI at the same time. The front differential activation is vacuum activated possibly creating a tug of war that didn't actually engage it but drained off vacuum from the engine? A theory at best but stumbbled across it because I knew the switch wasn't working properly I repaired it and low and behold rough idle disappeared and all is good for 3 weeks running.

Posted on Dec 10, 2008

  • 1 Answer

SOURCE: 1967 ford mustang 289, 4bbl

hesitating when from a standing start, then running well can be caused by having too big a jet size. I dropped the size of the jets on my Holley 4V, and it solved that part of the problem. The accelerator pump will push in too much gas, momentarily "drowning"the engine til you get enuff air to mix with the gas.

Posted on Apr 21, 2009

  • 1 Answer

SOURCE: 2001 Firebird 3.8 misfires

Check your alternator see if you have a drop in voltage on your tack,then it is the problem.I too was a victim of high price tune up and still had a problem with a misfire.and cover your coil pack with a piece of rubber water run of onto your power pack .Another thing is to use a silicone spray on all wires.

Posted on Jun 11, 2009

  • 82 Answers

SOURCE: ford e 150 4.2 Misfire cylinder 6

do a compression test, you may have a bend valve , I'm assuming its not getting overheating so I don't think its the head gasket..a compression test can give you the answer..hope this was very helpful...thanks

Posted on Aug 08, 2009

  • 1 Answer

SOURCE: 2000 kia sportage trouble code po171 once in

I have 2005 Kia Sportage with a check engine light. No other symptoms. I was told by Kia and Local mechanic that it is the fuel injectors. Error Code states that Fuel injectors are running lean. Put Master airflow- no change. Ran engine test with propane to run rich and trim never changed from 15. Car runs great. Kia dealer said that this is because we use Ethel in gas that it effects the alumium fuel rail delivery to the injectors and that it is necessary to change all of them .Kia Dealer wants $1,000.00 deposit to place order 6 fuel injectors from Kia. (Has anyone heard of that?)Also put fuel injector cleaner in tank.Does anyone have any suggestions before I spend over $1,000.00 to replace all 6 injectors or possible idea of what could be wrong?

Posted on Jan 07, 2010

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Car starts hard then idles roughly for 2-3min then stalls and dies


It sounds like some thing you have done if the fault started after the tune , did you check the gap on the new plugs, check the firing order as it may be messed up . 4 cylinder 1342 6 cylinder 153624 in direction of rotation.

Dec 03, 2015 | 1996 Nissan Altima

1 Answer

99 Ford Windstar 3.8l miss fire on cylinder #2 and lean on bank #1. I changed plugs,wires,and coil. Still miss firing and chugging! Someone help me please.


Have you checked your fuel pressure ,Changed your fuel filter, and last of all , Ignition module... free check at Autozone, Advance, Napa,
The chugging- clean out or replace your IAC valve, Idle Air control valve...

Aug 08, 2014 | Cars & Trucks

1 Answer

Engine light on, and runs rough


It must be something else making your check engine light come on.

Jun 13, 2017 | 2003 Chevrolet TrailBlazer

1 Answer

97 ford expedition cutting off at idle . it was skipping and hesitating under strain . had it checked by a computer and it said egr valve and number 6 cylinder misfire . i changed egr valve , plugs, wires...


pull wire off # 2 see if idle changes if not there s no spark... test coil....test all vacuum lines for leaks also. if all good then idle speed sensor.

Mar 20, 2011 | 1997 Ford Expedition

1 Answer

I have a 2001 Ford Focus, Manual, 118k that has chugging problems


it could be fuel pump problem plug leads ,coil pack

Oct 05, 2009 | 2001 Ford Focus

1 Answer

Blown head gasket??? 03 ford e150


Hi, you will need to do a compression check on all cylinders, compare results, IF this is ok, check spark plug cap, lead, rotor arm, distributor cap.


You say plug was "wet & blackened", was that fuel (plug not firing) or oil ( oil getting up past rings into bore )
The latter is expensive. (strip/re bore etc. etc.)

Apr 02, 2017 | 2003 Ford E150

1 Answer

Low oil compression


if the needle is on or around the letter N then thats normal. you can also change the oil sending unit. as far as the engine light once you change the EGR valve and the EPT sensor the engine light should go off

Jan 01, 2009 | 1994 Ford Explorer Limited

1 Answer

2004 Matrix - Two-stroke smell coming from engine compartment


I would have the A/C unit checked out, the belt checked out, check your transmission fluid. And make sure the cabin filter in installed correctly

Jul 03, 2008 | 2004 Toyota Matrix

Not finding what you are looking for?
Cars & Trucks Logo

Related Topics:

71 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Cars & Trucks Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75807 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22133 Answers

Randy Ohler

Level 3 Expert

14585 Answers

Are you a Car and Truck Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...