Question about 1997 Chevrolet K1500

Open Question

Tack doesn't work all the time and gives a check engine light

Truck will not shift properly either

Posted by on

  • William Cantrell
    William Cantrell Apr 26, 2013

    Tested confuser, got codes; P0740 TCC circuit malfunction, P0785 shift/ timing solenoid malfunction, and P1860 who knows what that is.... I know fuel pump is pumping low pressure, getting ready to replace it now. That will cure my hard starting pressure was 50 psi.. Thanks for everyone help on this. 5 gallons of gas andaroad flare is looking real good right now. Lmao Thanks, Will

  • William Cantrell
    William Cantrell Apr 28, 2013

    Replaced fuel pump, cured hard starting. Still having problem with tach

×

5 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

  • 19 Answers

SOURCE: my husband started checking the fuses to see what

disconnect the battery (-) side for abour 15 minutes and see if the computer resets

Posted on May 13, 2011

jturcotte
  • 8142 Answers

SOURCE: 1995 Chevy 2500 TBI 350

Hi, it is likely your speed sensor has failed or the wiring is broken. The speed sensor is mounted near the rear of the transmission and has 2 wires attached. Check to see if the wires got pulled. If the wires look good, you can test the sensor if you have some jack stands to put under the back wheels. Make sure the transfer case is set to 2WD. Test procedures are pasted below. Please let me know if you have any questions, and thanks for using FixYa.

OPERATION

The vehicle speed sensor is made up of a coil mounted on the transmission and a tooth rotor mounted to the output shaft of the transmission. As each tooth nears the coil, the coil produces an AC voltage pulse. As the vehicle speed increases the number of voltage pulses per second increases.
TESTING

See Figure 1


jturcotte_2211.gif

Fig. Fig. 1: Vehicle Speed Sensor (VSS) and vehicle speed signal buffer wiring diagram

  1. To test the VSS, backprobe the VSS terminals with a high impedance voltmeter (set at the AC voltage scale).
  2. Safely raise and support the entire vehicle using jackstands. Make absolutely sure the vehicle is stable.
  3. Start the vehicle and place it in gear.
  4. Verify that the VSS voltage increases as the drive shaft speed increases.
  5. If the VSS voltage is not as specified the VSS may be faulty.

REMOVAL & INSTALLATION

See Figure 2
  1. Disconnect the negative battery cable.
  2. Disengage the electrical connection.
  3. Unfasten the sensor retainers.
  4. Remove the sensor and gasket or O-ring.

To install:
  1. Install the sensor with a new gasket or O-ring.
  2. Fasten the sensor retainers.
  3. Engage the electrical connections.
  4. Connect the negative battery cable.

jturcotte_2212.gif

Fig. Fig. 2: Vehicle Speed Sensor (VSS) location

Posted on Sep 10, 2011

emissionwiz
  • 75797 Answers

SOURCE: 95 chevy 1500 pops and backfires doesn't want to shift into overdrive when cold when it does the truck runs real rough

Have you checked the fuel pressure under a load, low pressure will cause these symptoms. The test port is on the top of the engine in the fuel supply rail to the fuel injectors, the fuel pressure test port looks like a large tire fill valve. You will need a fuel pressure test gauge to do this test (about $20), the pressure must be watched while you accelerate, it should never go down on hard acceleration just up about 6-8 PSI

Posted on Mar 14, 2012

emissionwiz
  • 75797 Answers

SOURCE: I have 2008 Malibu 4 cylinder and my engine light comes on, my temperature gage at times doesn't work and when it isn't working the fan keeps running and the engine light goes off at times, th

You need to find out the fault code that is stored that is causing the check engine light, the whole thing may be related to one failed part like the temperature sensor or the wiring to it.

Posted on May 17, 2012

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Tach doesn't work all the time and gives check engine


Have you had the computer scanned for trouble codes yet ?

Apr 26, 2013 | 1997 Chevrolet K1500

1 Answer

My 98 z71 won't shift when the indicter light goes


Your car reads off of the trans. Sensors to shift. You are going to need an input and output sensor, that will fix your speedometer also.

Feb 17, 2013 | Cars & Trucks

3 Answers

2008 Toyota Tundra engine light on, vsc off, 4lo, slip indicator lights came on - what is the problem?


I currently have the same issue on my 2008 Tundra. I have noticed that one of the 12v acces plugs don't work. The problem is intermittent and started when the air was damp or after it rained. Now the same lights are on, the 12v doesn't work and the remote door locks don't work. Toyota want to run a diagnostic check at $125 an hour. Did you solve your problem?

Aug 02, 2012 | 2008 Toyota Tundra

1 Answer

95 chevy 1500 pops and backfires doesn't want to shift into overdrive when cold when it does the truck runs real rough


Have you checked the fuel pressure under a load, low pressure will cause these symptoms. The test port is on the top of the engine in the fuel supply rail to the fuel injectors, the fuel pressure test port looks like a large tire fill valve. You will need a fuel pressure test gauge to do this test (about $20), the pressure must be watched while you accelerate, it should never go down on hard acceleration just up about 6-8 PSI

Mar 14, 2012 | 1995 Chevrolet K1500

1 Answer

P1529 code error on my 2001 hyundai elantra GLS


Check the level in the ******. Make sure that oil is there and topped up if necessary. It should be on the upper marks. Good luck.

Feb 24, 2012 | 2001 Hyundai Elantra

1 Answer

Check engine light comes on flashes 3 times


first you have to diagnose the cause of trouble.
How to get the codes on a 1998-1999 Dakota: Depress the trip reset and trip/odometer switches, and, while holding them, turn the ignition to ON/RUN, and wait about 5 seconds. This sends the car through a short self-test sequence that lights all segments of the odometer and shift selector read-out (where applicable). It will then display the stored error codes.
If that doesn't work, try holding in the trip/odometer button while doing the key on/off cycle 3 time. If that doesn't work, some people have reported success by doing the key on/off cycle 10 times instead of 3.
you are unable to pull the trouble codes yourself, wether it be because you aren't doing the procedure right or perhaps your truck doesn't have that feature, most auto parts stores have scanners and will pull your trouble codes for free. I know for sure that Autozone does this, and have heard that many others do as well. (They do this for free because they are hoping that if it turns out to be a bad oxygen sensor, for example, that you will purchase an oxygen sensor from them.) You can also purchase a scanner of your own;

Dec 08, 2011 | 1998 Dodge Dakota

1 Answer

Just had both o2 sensors replaced and now the truck won't shift from 2nd to 3rd gear. Evidently it had been slipping a bit before but now it won't shift into 3rd at all. The tranny is an E4OD......


O2 Sensors --- not related to shifting

New transmissions --- are only new once
When installed on the assy line

Has to be rebuilt if necessary

PO 147 ---O2 Sensor Heater (Bank 1 Sensor 3) don't have one of those
PO714 -- Trans Temp Sensor -heat for the slipping
PO 471 --- Exhaust Pressure Sensor -don't have that either

Need a new guy
Not very professional were they

Jun 13, 2011 | 1997 Ford Expedition

7 Answers

I have 05 volvo vnl 670, isx cummins 450/500. keeps losing power, check engine ECU comes on knowbody seems to know what it is. they just keep replacing sensors.


I have a 2007 Volvo 670. The check vehicle ecu comes on. The fault code is MID 144 PID 191 FMI 5. THe truck won't go pass 1400 rpm, the speedometer doesn't work, the cruise doesn't work, the engine break doesn't work. I have to turn the truck off going down the road at highway speed for about 10 seconds and it'll go back to normal. Can anybody help?

Feb 16, 2010 | 2005 Volvo XC90

Not finding what you are looking for?
1997 Chevrolet K1500 Logo

Related Topics:

168 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Chevrolet Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75797 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22114 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

8140 Answers

Are you a Chevrolet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...