Question about 2000 Ford Taurus

1 Answer

Rough idle-cutting out at higher speed

The check engine light came on flashing. I disconnected the battery & reconnected it. The check engine light stays off but it has rough idle and was cutting out at high speeds.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 134 Answers

It could be the O2 sensor. Connect the diagnosis tool and check the codes to better understand the problem.

Posted on Apr 22, 2013

Ad

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya Mechanic can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repair professionals here in the US.
click here to Talk to a Mechanic (only for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
emissionwiz
  • 77169 Answers

SOURCE: engine runs rough at certain speeds 3.0 v6 flex-fuel 1999 ranger

Check and see if the EGR valve is leaking, to check this spray water on it at idle, if the water steams off the valve is leaking and is the source of your problem, also are you sure you hooked the new DPFE sensor up right? re-check it..

Posted on Nov 23, 2008

  • 290 Answers

SOURCE: 97 Ford Expedition with shkaing at idle and low speed

Most auto parts stores will scan the engine codes free or allow you to use theirs on site. Scan the code and post it back here for additional help.

Posted on Jun 24, 2009

underprivele
  • 22 Answers

SOURCE: Just changed battery. Check engine light comes on

you need a scanner to see the code for whats wrong,unhooking the battery for 15 or 20 secs will reset it to

Posted on Oct 04, 2009

  • 811 Answers

SOURCE: 1996 ford f250 rough idle, strange oder from

 if it smells like antifreeze could be head gasket, if it smells like varnish could be old or bad gas,  

Posted on Oct 04, 2009

  • 104 Answers

SOURCE: check engine light is on: engine idles rough

IT SOUNDS LIKE THE IAC (IDLE AIR CONTROL) MOTOR IS BAD OR GOING BAD, BUT THE QUICK SOLUTION IS GO TO ANY AUTO ZONE,OR ADVANCE AUTO PARTS STORE, AND THEY WILL CHECK IT FOR FREE,& TELL YOU WHAT SIGNAL CODE MADE THE CHECK ENGINE LIGHT COME ON, I WOULD DO THAT JUST TO BE FOR SURE, BECAUSE THERE ARE A FEW OTHER THINGS THAT CAN CAUSE IT AS WELL,SUCH AS MAF SENSOR DIRTY,OXY SENSOR GETTING A BAD READING,ETC.

Posted on Dec 05, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Engine idles rough after replacing battery


I do not believe the two are closely related but try disconnecting the battery and reconnecting it again. Only the negative side. also check for a loos connection.

May 07, 2015 | 2006 Hyundai Sonata

1 Answer

Seat leon engine


disconnect negative battery cable for about 15 min & reconnect

Apr 21, 2014 | 2000 Seat Leon

1 Answer

Changed timing belt engine runs rough idle


Disconnect your battery, wait 30 minutes, then reconnect and drive for 30 minutes...

Mar 26, 2014 | Saturn L-Series Cars & Trucks

1 Answer

My nissan sentra 1987 stops, stalls and cuts off engine


Engine stall or RPM fluctuates at idle.

This problem is commonly caused by a dirty automatic idle speed control valve and throttle valve. Buy a can of throttle valve cleaner (do not use carburetor spray cleaner!) from NAPA or Carquest (made by CRC chemicals) and spray it into the air intake while the engine is running, use up about 1/2 the can, engine will try to stall hold the speed up, shut it down and let it soak for 30 minutes, restart and blow out the remaining fluid, shut it down and disconnect the negative battery cable for 5 Min's to reset the base idle control

Sep 28, 2012 | 1995 Nissan Sentra

1 Answer

Still Rough Idle After Battery Disconnect


The first thing to do is not set up the idle speed, but to set the Idle mixture screw to lean best idle setting. First, turn in the mixture screw until the engine dies or runs worse, then back out the screw (recommend turning ¼ to ½ turn at a time). The engine should pick up speed and begin to smooth out.

The battery has nothing to do with the idle speed

Apr 09, 2017 | 2004 Mazda 6

2 Answers

My checkengine keeps coming on the code is p507


If the engine is running rough at idle (although idle speed is normal), then you might have a vacuum leak. This results in a lean air/fuel mix condition and the ECU might over-compensate by trying to "richen" the air/fuel ratio.

Vacuum leaks are unpredictable and not always easy to locate; sometimes you pop the hood open and it's right there staring at you --- a cracked or disconnected vacuum line! Reconnect and it's good to go. The check engine light will turn off after you complete a drive cycle.

If the idle speed is too low or jumping up and down, your IAC (Idle Air Control) motor may be malfunctioning and in need of replacement.


Hope this helps.


Have a Great day !!!

Apr 15, 2011 | Buick Regal Cars & Trucks

1 Answer

Several problems. First, when I disconnect the battery cable to do any work, it idles rough when I reconnect the cable and start the engine, cutting off often. It smooths out in about a week. Also it has...


when ever you have to unhook battery the computer has to learn the engine all over again ,how much fuel ,how much air u get the picture -i believe u have bad oxygen sensors that are bad & maybe something else could be wrong thats why runs rough - cutting off maybe have a diagnose test done on it

Nov 01, 2010 | 2003 Chevrolet Suburban 1500

2 Answers

Engine runs rough at certain speeds 3.0 v6 flex-fuel 1999 ranger


Check and see if the EGR valve is leaking, to check this spray water on it at idle, if the water steams off the valve is leaking and is the source of your problem, also are you sure you hooked the new DPFE sensor up right? re-check it..

Nov 23, 2008 | 1999 Ford Ranger SuperCab

Not finding what you are looking for?
2000 Ford Taurus Logo

158 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

77169 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22265 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5572 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...