Question about 2000 Chevrolet 3500

3 Answers

Engine wont go over 3000 rpm while driving

If i try to give it gas any higher than 3000 rpm it sputters and spits and just looses all power... it will only accelerate if i feather the throttle. at low rpm like take off it runs just fine only in high rpm's does it have a problem

Posted by on

  • 5 more comments 
  • rustylove Mar 08, 2009

    check engine light is not on. it was earlier today. it said misfire. checked wires and one of them was bad. replaced wires. went ahead and put new plugs in too.

  • rustylove Mar 09, 2009

    cleared codes and also replaced cap rotor and coil and module. now lite is on again. still doing same thing. gonna try to get it into town again today so i can get another reading. so far after changing all this stuff no change at all

  • rustylove Mar 10, 2009

    tried to take it in for code read today. it has gotten considerably worse... cant accelerate at all. any attempt to results in completepower loss.... so until i can get my hands on scanner ...

  • rustylove Mar 11, 2009

    friend brought over tech 2 scanner it said something like o2 sensor low voltage... anyway cleared codes started it up seemed ok. took it for a ride towed it back from the end of the street...the scanner showed no problems at all. waited a little bit started up and i noticed as it warmed up the worse it ran. detected misfireshere and there idles fine but will not accelerate at all. guess its about ready for the junk pile. i cant think of anything else to do

  • rustylove Mar 11, 2009

    no i will though.. i got a code p1315 ignition voltage high. but what does that mean is wrong.

  • rustylove Mar 11, 2009

    sorry that was supposed to be p 1351

  • rustylove Mar 13, 2009

    well thought it might be fuel related, checked fuel pressure and sure enough it was liw. had just replaced pump but figured it could have been a bad one. when i took tank down i noticed that the line was kinked pretty bad. took tank down anyway found a bunch of junk in the cup the actual pump sits in. cleaned it out and made sure that line was not in a bind. not having the difficulty in acceleration now. still get 1351 code and now i get a real high idle most of the time. at least now i can drive it. thank you guys for taking the time to help me out with this. its not over yet but it is much better

×

3 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

Did you solve this problem? I have the same exact issue

Posted on May 18, 2014

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 3,051 Answers

Hi there
if the truck is running ok after replacing the plugs and wires take ot to autozone and have them put the diagnostic meter on it and have them clear all codes once they are cleared then the check engine lite will also clear . i just went thru this tuesday and they cleared all of the codes for me a and my check engine lite went away
best regards mike

Posted on Mar 08, 2009

  • 2 more comments 
  • Michael Thomas
    Michael Thomas Mar 09, 2009

    ok please keep me posted on the reading ok

  • Michael Thomas
    Michael Thomas Mar 11, 2009

    hi there

    hey have you tried taking off the pos bat cable and then removing the map sensor and cleaning it really good and puitting it back on and then putting on the battery cable back on and turning the key to acc and waiting for 45 seconds then starting the vehical

  • Michael Thomas
    Michael Thomas Mar 11, 2009

    hi there again when you get a chance call autozone and let them know what the code is and they have a book that has every code for vehicals and gives you an idea on what the problem is relating to

  • Michael Thomas
    Michael Thomas Mar 11, 2009

    Hi there again

    hey i was just on www.freeautomechanic.com

    that code is pertaining to the ignition coil malfunction according to them you can go to it and select your vehical and the code and it will give you a list of codes and what they are related to this will narrow down your search on what is going on mayby you didnt get the coil on just right if you replaced it or it does need replacing

×

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

    Sergeant:

    An expert that has over 500 points.

  • Expert
  • 149 Answers

Is the check engine light on? If so check what codes are stored. It sounds like the m a p sensor.
Good luck dont forget to rate.

Posted on Mar 08, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

When I start my 1996 Honda accord the engine seems to sputter rpm gauge revs up on its own and spits and sputters as I'm driving down the road


My sputtering & stalling 1993 Honda Accord - YouTube

? 2:12
https://www.youtube.com/watch?v=Ki2H9aq8Xis
Jun 23, 2011 - Uploaded by mdpbfly
My sputtering & stalling 1993 Honda Accord ... 1996 Acura Integra, hesitation accelerating & misfire. ... 1993 Honda Accord Start Up and Review 2.2 L 4-Cylinder ... SIR B16A Engine sputter/ power loss at higher RPM - Duration: 1:14. by ... 1994 Honda Civic Check Engine Light Code Retrieval Tutorial ...

All comments on How To Solve Honda Idle Problems ...

https://www.youtube.com/all_comments?v=L788jKEVblY
What should I do if once I turn on my Ac my idle drops as if it's gonna die, and .... to a complete stop the rpms start going up and the car accelerates on its own. ... Honda Accord LX, and my Honda just started sputtering in idle. check engine .... My cousin replaced my radiator on my 90 civic and since then my temp gauge is ...

Acceleration Bog/Sputter/Hesitation - Honda-Tech

honda-tech.com/honda-accord.../acceleration-bog-sputter-hesitation-279...
Jun 11, 2010 - 1990 Honda Accord Ex F22 209000 miles, recent alternator change When I ... When I take off from a stoplight I get a little hesitation/bogging/sputteringfeeling until about 2,000 RPM then ... My 1999 Accord had a similar problem (F18B2engine). ... It only lasted a second or so before it would actually rev up.


Dec 28, 2015 | Honda Cars & Trucks

1 Answer

My 2007 Impala 3.9l has bad issue. On cold start if you try to drive it has no power, spits and sputters and the rpm gauge quits working, warmed up for 10 minutes car runs fine


Going with power lose. Check the grounds. Main three are from the battery to engine, battery to body, and engine to body. I wold check for codes, even if the light is not on. There could be some pending.

Aug 02, 2015 | Cars & Trucks

1 Answer

Driving on the road the RPM goes higher wituout speedind


Check out related help links to troubleshoot these problem:----Click the link below:---Idles Fine but RPM jumps in drive mode?http://technoanswers.blogspot.in/2012/07/idles-fine-but-rpm-jumps-in-drive-mode.html
---------Mitsubishi Lancer rpm needle bounces?http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/mitsubishi-lancer-rpm-needle-bounces.html
--------How to adjust rpm on 2009 dodge charger SRT8?


http://schematicsdiagram.blogspot.com/2011/12/how-to-adjust-rpm-on-2009-dodge-charger.html
---------
Engine cuts out at 3000 RPM?http://schematicsdiagram.blogspot.com/2011/12/engine-cuts-out-at-3000-rpm.html

---------

Cold start problem and vehicle shudder around 2500 to 3500 rpms
http://repairhelpcenter.blogspot.com/2012/10/cold-start-problem-and-vehicle-shudder.html

---------
High rpm in neutral? Inconsistant high RPM in neutral?http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/high-rpm-in-neutral-inconsistant-high.html

-----------
Jetski Sputters and Low RPM? http://whatisbyme.blogspot.in/2012/07/jetski-sputters-and-low-rpm.html

--------
Fuel Injection Problem And RPM suddenly increaseshttp://whatisbyme.blogspot.in/2012/07/fuel-injection-problem-and-rpm-suddenly.html

----------
2005 Toyota Highlander: Engine runs hard RPM below 3000?http://whatisbyme.blogspot.in/2012/05/2005-toyota-highlander-engine-runs-hard.html

---------
1987 Toyota Camry: RPM Drops going Up hills?http://whatisbyme.blogspot.in/2012/05/1987-toyota-camry-rpm-drops-going-up.html

-----------
Cruise Control stops working, Excessive cranks to start the engine and RPM goes max 2500 http://whoisbyme.blogspot.in/2012/07/cruise-control-stops-workingexcessive.html

----------
1990 Toyota 4Runner: Engine cuts off when reaches 2000 RPM?


http://whatisbyme.blogspot.in/2012/05/1990-toyota-4runner-engine-cuts-off.html

------------
1999 Toyota Camry: Erratic stalling and high engine RPM at idle?


http://whatisbyme.blogspot.in/2012/05/1999-toyota-camry-erratic-stalling-and.html

---------
1995 Toyota LS: Misfire at idle or low RPMhttp://whatisbyme.blogspot.in/2012/04/1995-toyota-ls-misfire-at-idle-or-low.html

-----------
Lexus RX: Tapping noise under Valve Cover At Low RPM?http://technoanswers.blogspot.in/2012/04/lexus-rx-tapping-noise-under-valve.html

----------
These will help.
Thanks.

Nov 22, 2012 | 2008 Toyota Avalon

2 Answers

2004 grand cherokee 4.0l one day it will run fine the next day it runs rough rich and when i step on the gas the engine cuts out and spits and sputters


When the "spits and sputters" happen are you in low rpm? Can you "by-pass" the sputtering by accelerating? Has your gas mileage suffered?

Nov 27, 2011 | Jeep Grand Cherokee Cars & Trucks

1 Answer

2001 sunfire will bog after giving it gas and stay around 2000 and 3000 rpm no higher in park, and its making a funny noise like its not getting enough gas and sucking in to much air, when its in drive it...


Have your fuel pressure and volumn checked, nd if ok, have the exhaust checked for restriction(usually clogged converter) If converter is bad, have engine performance anylized,as there is a reason it clogged. Don't overlook coolant getting in the combustion chambers.

Oct 22, 2011 | 2001 Pontiac Sunfire

1 Answer

Won't back up!


well slipping in reverse would be tranny...;but by saying the engine spits,,,sputters ,,,stalls,,,,sounds like engine not enough power to drive it in reverse...i'm guessing forward no problems...first thing comes to mind is in reverse engine moves on motor mounts as you give it gas..could be wiring harness rubbing on block causing short condition..when in forward engine moves opisite direction...while idling in park, shake wiring harness all over different spots see if you can simulate the condition.....are there any engine codes....also does it have a problem in reverse on a flat surface... or only on a incline....if only on an incline check fuel pressure while in reverse on incline.. see if loosing pressure for some reason..on incline fuel goes to lowest part of tank...

Oct 15, 2009 | 1991 Mercury Capri

1 Answer

Looses power at 3500 rpm


Blocked gas filter is most noticeable at HIGH SPEEDS.

If it looses power at only 3500 or so rpm's, most likely culprit is the throttle position sensor also known as TPS.

Does ur engine burn oil? Could be low compression, but unlikely.
Could alsobe, but unlikely, the coil giving a weak spark.

Whats ur mileage and is it an automatic tranny or manual? Give more details please as to what ur car does, IE sputters, jerks, weird noises, engine revs high but car doesn't go faster, etc.

Sep 08, 2008 | 1994 Subaru Legacy Outdoor

Not finding what you are looking for?
2000 Chevrolet 3500 Logo

2,622 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Chevrolet Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

61168 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21949 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Are you a Chevrolet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...