Question about 1997 Chevrolet C1500

1 Answer

When engin warms losses all power if floored it just sputters!

Have a 1997 z71 350 v-tech 5.7 .I have been easy on this truck from day one it has not been over worked or run down like most 97s bout a year ago noticed loss of power. after engin warms it just spits and sputers. i have learned if u slowly ease in to peddel u can get around in it still runs very well if is a really cold out side and will hardly run at all on a hot summer day. i have tried new spark pugs,wires,cap,button,pcv valve,fuel filter air filter,fuel pump,water pumpand all the tune ups i can think of ! new catilaic converts and even running with out them. temp never goes over 200. no engin light on. I think some kind of relay or sensor but dont know where to start.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Top Expert:

    An expert who has finished #1 on the weekly Top 10 Fixya Experts Leaderboard.

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

  • Chevrolet Master
  • 60,985 Answers

Have u replaced the MAF sensor?, that is what this sounds like, when they fail they cause a severe loss of power but don't turn on the check engine light, a quick way to test it is to disconnect the sensor and idle the engine for a moment then drive it, if it runs better the sensor is the problem. Here is a photo.

.when engin warms losses all power if floored it ju - f83d538.jpg

Posted on Jan 30, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a 1996 Ford Explorer 5 speed six cylinder 4 wheel drive feels like when I put on a gas is losing powers


4.0l Engine loss of power. Garage has no idea. - Ford Explorer and ...

www.explorerforum.com > ... > Elite Explorer 911!

May 17, 2010 - 19 posts - ‎11 authors
4.0l Engine loss of power. ... 1996 Explorer XLT Supercharged 347 w/ BW4406 Build Thread, 8000K ... 1999 Ford Explorer Sport [new playtoy] Intermittent loss of power
11 posts
Feb 9, 2013
93 4.0 expo rough idle power loss ((PLEASE HELP))
19 posts
Nov 12, 2011
Sputter/Stutter and Loss of Power
19 posts
Jun 2, 2010
Loss of Power on Hills (NEED HELP!)
11 posts
Apr 9, 2009
More results from www.explorerforum.com

Dec 25, 2015 | Ford Cars & Trucks

1 Answer

Do you know what the problem may be?


Ford Focus cutting out and losing engine power, mileometer going ...

www.rac.co.uk > ... > Technical and Maintenance Questions
RAC Limited 10 posts - ‎6 authors
About five weeks ago, after driving for 1/2 mile, my car cut out with no warninh ... 26-08-11, 12:04 #1 ... I have a 51 Ford Focus 1.6 petrol, about 77000 miles on the clock. ... to check it wasn't anything I was doing, and whilst it wasn't half as bad, he did ... My main concern is the power failures causing the car to actually cut out ...Missing: kuga ‎11600 ‎stutters

Petrol in a diesel car - Guide and Videos - Auto Fuel Fix

My Escape is sputtering / losing power. - Ford Forums - Mustang ...www.fordforums.com/f59/my-escape-sputtering-losing-power-191329/Old 07-08-13, 07:22 PM Thread Starter. Escape2009. Registered User. Join Date: Jul 2013. Posts: 5. My Escape is sputtering / losing power.Engine power loss and sputtering - CarGurus

Dec 01, 2015 | Cars & Trucks

1 Answer

Loss of power upon take off


What year is the car and is the check engine light on ?

Feb 16, 2014 | Lincoln Town Car Cars & Trucks

1 Answer

1991 F350 w/460 cu starts but runs rough until warm.


sounds like auto matic choke problem try a manual choke

Jan 02, 2014 | Cars & Trucks

1 Answer

Sounds like a diesel on a cold day


could be a knock sensor or rockers knocking until oil warms up and oil pressure seals the lifters

Sep 27, 2012 | 1995 Chevrolet Silverado 2500

1 Answer

My check engine light is on again and keeps sayin bank 1 and bank 2. The autozone said to replace both O2 sensors. So I did. Check engine light came back and now in the mornings when I start it, it starts...


I would start to look around For a new vehicle. Drinking antifreeze and running ruff? Sounds to me like u either A cracked a head or B have a bad head gasket. Now neither of these are easy jobs. Both cost alot even I u DIY. Not in just parts but machine shop charges. If it was me, and if it was paid off, I would look for a new vehicle and drive it till it dies completely which by the sound of it won't be long sorry for the bad news

Mar 24, 2011 | 2001 Ford Explorer Sport Trac

1 Answer

I have a 97 chevy cavalier with a 2.2 liter engine and an automatic trans. i replaced the head gasket and it ran fine for about a month. Then it suddenly started sputtering and stalling, it also had a loss...


you need to take the car to a muffler shop and have the catylitic converter changed... the converter is stopped up not letting the exaust leave the engine thus stopping it.

Jun 12, 2010 | 1997 Chevrolet Cavalier

1 Answer

Engine is back firing substantial loss of power irratic sputtering


check the fuel pressure at the engine, also check the map sensor

Jul 30, 2009 | 1997 Jeep Grand Cherokee

1 Answer

Engine Floods after brief start and run when cold -then shut off


Local mechanic determined engine was flooded and started it by holding throttle to the floor and cranking 5-7 seconds - then the engine sputtered to life. It has run perfectly before and since and I'm at a bit of loss to understand why this occurred this one time - so far. It's been driven now 5 days with no problems.

Nov 19, 2008 | 1996 Honda Odyssey

Not finding what you are looking for?
1997 Chevrolet C1500 Logo

174 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Chevrolet Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

60960 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21949 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Are you a Chevrolet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...