Question about 2002 Ford Taurus

1 Answer

Car idles rough upon starting then smooths out but sensor light is on. Replaced oxygen sensor 2 yrs ago. Any idea what sensor it could be?.

Car runs fine after a few minutes but when I first start driving almost seems like it is going to die. Is this something that would actually stop the car from running? Trying to put off repair for a couple weeks.

Posted by on

  • Jessica Reeve Jan 16, 2013

    Jean-luc alarie, you were correct. I took it to the mechanic today and the coil pack is bad and needs replaced.

×

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

  • Contributor
  • 4 Answers

Maybe your coilpack? The humidity isnt good for old coil pack! after few minutes the heat of the engine dry it and run better

Posted on Jan 12, 2013

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

  • 1 Answer

SOURCE: truck starts, dies. truck runs good some days,bad the next

I had the same problem with My 1990 F150 300 6cylinder 4x4.....I cahnged all the same things you did, finally I sprayed a can of Gumout through the throttle body and it worked and ran great. Now I add fuel injector cleaner to the gas and a regular clean with the gumout and the problem has'nt come back. Good Luck to you and hope it works!

Posted on Oct 06, 2008

  • 1 Answer

SOURCE: 89 thunderbird - 3.8 Car dies

i had this problem on my 88 t-bird 3.8L. not exactly sure of the cause but to remedy mine... it seems the computer was not telling the fuel pump that the car was running. so the fuel pump would quit pumping. run a wire from your battery to the positive line going to the fuel pump (temporary). if this solves the problem (and you don't mind solving it this way) make the wire run clean and hook it to a switch so you can turn it on when you wanna drive. this is not the way a dealership would fix it but its also not gonna cost you more than you probably have invested in your car. hope this helps

Posted on Feb 20, 2009

csmock132
  • 4669 Answers

SOURCE: 1993 Ford Tempo GL 2.3 Liter. Car will not start

Pull the vacuum line off the fuel pressure regulator and see if liquid fuel comes out.

Posted on Mar 16, 2009

  • 2006 Answers

SOURCE: History: 2 days ago the

Replacing the fuse the first time was the right move, becuase it could have been a fluke that it blew. Replacing it again and again was not! You should have found out EVERYTHING that the #2 fuse controlled and verified that the components weren't pulling excessive amperage (shorted condition). By replacing the fuse over and over, you might have made the problem worse by subjecting good components to something that was shorted.

BTW next time pick the oldest guy at autozone to help you, if the counter help knew their stuff they would have told you the same thing I just did!

Posted on Sep 04, 2011

saa_aa
  • 241 Answers

SOURCE: 2003 windstar motor icon flashes while driving and engine runs rough then runs smooth again. Gives code po302 , po171, po174, po156. Have done tune up, replaced oxy sensor, coil pack, wiring harness,

you vehicle runs smooth morning , and starts running very rough after the engine start be hot .

Posted on Nov 26, 2011

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a Kia Rio 2005 Cinco( 5 door) Running really rough until I push down gas pedal,,, Then it seems lOk still a little r bogged down', It doesn't stall just runs rough without accelerration? Oxyg


To begin with, is your "check engine (CE)" light on? If it was on and now its not, you need to replace the bulb. If CE lights is on, find out the codes before doing anything. If bulb is good and "CE" does not come on, begin with: (1) gapping spark plugs, (2) replace spark plug wires (if haven't changed them within the last 2), then the coil. If your Cinco is still idles rough, adjust gas pedal until idling smoothly. If this still doesn't help, replace your two oxygen sensors. If still running rough, the converter. After doing all this and problem is still present, take it to a mechanic you trust.

Aug 07, 2014 | 2005 Kia Rio Cinco

2 Answers

Engine runs rough wont idle in drive


1. replaced the air filter
2. replaced the PCV valve
3. inspected the PCV hose and connectors (nothing wrong)
4. ran a tank of gas with fuel injector cleaner
5. tested the EGR valve by pulling the vacuum hose off the top, and blocking the hose. The idle didn't smooth out. I applied a vacuum to the EGR valve manually and the car immediately stalled which tells me that the EGR valve itself is working fine.

Jul 05, 2014 | Ford Focus Cars & Trucks

1 Answer

Why wont my car start ?


throttle postion sencer

May 02, 2014 | Cars & Trucks

1 Answer

Subaru ecu


try the crank speed/position sensor as this controls the engine revs as well as other things

May 01, 2014 | 2003 Subaru Baja

1 Answer

1988 Pontiac Lemans Runs Rough


i can recommend to RUN scanner/computer for easy diagnostics and fix . God bless you
any components can be faulty32cbf899-f6e4-4700-9849-2f8e8911acec.jpgd28e17fa-ceac-4b84-b842-b66ec79f6c63.jpg

Jul 11, 2013 | Pontiac LeMans Cars & Trucks

1 Answer

Running rough-1987 Ford Ranger 2.3 L 4 cyl. Had been running very smoothly until 2 weeks ago when it began backfiring and running rough, especially at low speeds, without my having made any adjustmen


If your car has a mas air flow sensor (usualy located right aroung air filter or in air passage after the air filter) check and clean the sensor. This looks like a small spring on the end of 2 wires. BE CAREFUL not to damage the sensor. I have seen where the sensor gets dirty over time and this can cause a rough idle.

Jul 11, 2012 | Cars & Trucks

2 Answers

Car starts & runs ok when cold , starts to run poorly as it warms up. I have replaced the coils, fuel pressure reg,plugs, wires,&fuel purge valve


The first thing I would do is check the compression of each cylinder. When the engine first starts, the computer runs it at high idle and rich fuel mixture. This tends to mask mechanical problems within the engine that may be preventing it from running smoothly at a lower idle speed and leaner mixture. If the compression is good, then it is likely that you have a vacuum leak or faulty injector that is causing your rough idle.

Jan 10, 2011 | 2000 Buick Park Avenue

Not finding what you are looking for?
2002 Ford Taurus Logo

145 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75066 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22095 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5470 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...