Question about 2000 Ford Explorer

1 Answer

Fan control in 2000 ford explore only high fan posistion is working

Replaced the control unit under the hood with used board it worked in low setting for only a min or so now it s the same problem hight fan only no lower fan settings . where might i get a schemic for the control unit so I can trouble shoot it .

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Master:

    An expert who has achieved Level 3.

  • Master
  • 645 Answers

A common problem for the 2000 Explorer is the blower fan shorting out check you amps to see if they are good. -------------------------------------------------------------------------------------
Multi-Diag Access

Posted on Dec 12, 2012

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

SOURCE: 2000 Ford Focus defroster does not work

try changing the pollen filter.. it could be blocked

Posted on Oct 22, 2008

  • 92 Answers

SOURCE: 2000 Ford F-250, Fan switch/ blower motor...

sounds like blower motor resistor is shot.

Posted on Oct 26, 2008

Testimonial: "Good call. That did it. Thanks "

  • 8 Answers

SOURCE: 2000 ford explorer fan blower only works intermittently

On ford vehicles the blower motor resistors are the most common problem when this happens.

Posted on Dec 21, 2008

  • 2 Answers

SOURCE: my ford 2005 explorer sport trac the windows don't work.

You may want to check the relay that goes to the primary window. This will provide support to all the other windows. However, it may not just be the window relay, it could possibly be that between your window relay and your main switch there is a short or cut wire that is causing this problem. Unfortunately, you may need to visit your Ford Dealership to run a diagnostic on your wire or if you know an electronic shop that can run one to see if it is receiving and sending power. Have them check the main door fuse and window assembly to see that you are getting power.

Posted on Mar 19, 2009

  • 62 Answers

SOURCE: Low pressure port 2000 ford explorer

im assuming your talking about the a/c low pressure port? it should be on the receiver/drier(steel can with 2 lines hooked to it) or in the lines connecting to it

Posted on May 15, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

Blower only working on high


It's the resistor. located next to the blower motor, under the dash, on the passenger side.. Easy to replace

Nov 19, 2010 | 2006 Ford Explorer

1 Answer

Jeep cherokee 2000 heater fan does't run


If it doesn't run on any speed then check fuses and relay's under the hood in the power distribution box,if all are good then use a test light or volt meter on fan motor wires with fan switch set on high,if you have power there then replace fan motor,if the fan works on some speeds and not others than check the fan speed control module,it is located in the air duct on pass side below glove box.

May 03, 2010 | 2000 Jeep Cherokee

1 Answer

I have no fan speed control on my 98 Ford Explorer climate control,I know it is a resistor problem,but can someone tell me specifically where to find it?


The blower moter relay is located in the battery
junction box, under the hood on the left fender. It's in
posistion #9. Hope this solves your dilema.

Apr 07, 2010 | 1998 Ford Explorer

1 Answer

Have no fan speed control on my 98 Ford Explorer climate control,it`s either off or on high,no low or medium


Common problem caused by the failure of a stepped/tapped resistor that has failed. These are ceramic resistors and will have two connections for 12V and output, and then the same number of taps as you have fan speeds; in your case, two.
These are sometimes under the hood on the firewall or (for your sake, I hope not) located under the dashboard as part of the blower assembly.
They aren't expensive and should be equipped with 'quick disconnect' terminals.

Apr 06, 2010 | 1998 Ford Explorer

1 Answer

I have a 1995 ford explorer eddie bower the air works but the heater does not what could be the problem


CAN BE ONLY TWO THINGS IF THE HEATER USED TO WORK,YOU CLIMATE CONTROL UNIT OR THE ACTUATOR ON THE HEATER UNIT ASSEMBLY USUALLY ON THE BOTTOM OF THE WHOLE UNIT IN THE MIDLE OF THE FRONT LOWER END OF THE CONSOLE,AND IF YOU ARENT SURE WAS WORKING BEFORE CHECK FOR JUMPED HEATER LINES UNDER THE HOOD BECAUSE WHEN THE HEATER CORE START LEAKING SOME PEOPLES DISABLE THE HEATER TO DONT GET LEAKS INSIDE THE VEHICLE BECAUSE IS EXPENSIVE THE LABOR FOR REPLACE THE HEATER CORE IN THIS MODEL(YOU HAVE TO TEAR THE WHOLE DASH BOARD AND GET IT OUT OF THE VEHICLE)

Sep 24, 2009 | 1995 Ford Explorer

2 Answers

No ac / fan only works on high


replace the AC blower motor speed control resistor, it is burned out

Jun 30, 2009 | 1993 Dodge Caravan

1 Answer

I have a 1999 ford explorer sport and low beams not workiing.


replace driver module relay .it controls the low beam lights.

Apr 28, 2009 | 1999 Ford Explorer

1 Answer

2000 ford explorer fan blower only works intermittently


On ford vehicles the blower motor resistors are the most common problem when this happens.

Dec 20, 2008 | 1995 Ford Explorer

1 Answer

Ac controls quit working blower fan is running on high all thetime. compressor is not working.


fan elays are under hood in black box by battery. 3 of them. 2 for high speed, 1 for low speed. Default is high speed when there is a probem.

Suspect maybe they shorted something out when fixing dent. Did they do any welding on the van? Connecting the cables to the body can sometimes send voltage where it's not wanted.

Nov 06, 2008 | 2000 Nissan Quest

Not finding what you are looking for?
Cars & Trucks Logo

120 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75744 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22114 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5495 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...