Question about 2004 Kia Spectra

1 Answer

My car shut off when i accelerate

When my car is cold it runs fine but when it gets warm and im stop once i accelerate it shuts off. this also happens sometime when i go into reverse. i have a 1992 Nissan 240sx hatchback....

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 18 Answers

Try replacing the idle air controle valve, any auto parts store can tell you where the part is on your car if by chance you dont ,mine was behind the fuel injecters with two screws to take out,but thats not to say that your is somewhere else. good luck and i hope this works for you.

Posted on Jan 22, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

1988 1500 pickup with a 350 in it. Why does it abruptly shutoff when warm?


Ignition module getting hot and shutting down. Does it have spark when it dies or can it fire right back up ?

Jul 14, 2015 | Chevrolet Chevy Cars & Trucks

1 Answer

Runs shuts off


Sounds like a relay or the clutch on the compressor.

Jul 27, 2014 | 2005 Lincoln Town Car

1 Answer

Low fuel pressure 99 cherokee classic


either fuel pump but change fuel filter first and see if it helps

May 13, 2012 | Cars & Trucks

1 Answer

I'm experiencing a hesitation or jumping during acceleration between 35 and 45 mph on my 2004 outlander it has 129000 miles I've ruled out transmission problems and no codes or warning lights are given...


I am having the same problem but it only happens to me when the car engine is cold. This does not happen when the car has been on for a while. My solution is that I warm up the car for about 20 minutes before driving and my car works fine.

Added to my problem, when I press the gas, it asks like it's choking and I have to press through it, flooring the gas, to which it accelerates too much. It's ok when no in traffic. Also, when I stop the car idles really low and acts like it wants to shut off.

Oct 01, 2010 | 2004 Mitsubishi Outlander

2 Answers

My Neon, just shuts off when I drive it than a mile. I've had Fire stone to do a diagnostic test on my car, which they didn't have a answer to why it was just shutting off. I've replaced a new camshaft...


may be distributor or the fuel pump, fuel pump usually will run fine cold the once it gets hot it will backfire and lose power, distributor will run fine then like quit once it get hot. Hope this helped Tim

Sep 23, 2010 | 1998 Plymouth Neon

2 Answers

92 s-10 after engine warms wont accelerate


could be trash in fuel filter or around pickup screen in tank. While driving everything sticks to them like magnet when you shut off and it sits it all falls off to happen again when you start the vehicle again

Aug 04, 2009 | 1994 Chevrolet S-10

1 Answer

I have a 1996 2.5 liter Dodge dakota that will turn over but not


im assuming youve done basic tune up of plugs, wires, air and fuel filters, oil, distributor if applicable (im guessing not but never owned a dodge)

if it bogs down/stalls at stops only when its hot, try a new egr valve. probably getting stuck open. if not that try heavier oil to see if its losing compression, just one step up. also,

if it runs ok after clearing the computer by disconnecting the battery for a while, probably a dying sensor (most likely o2)

if after clearing computer it still runs bad after warm up, see if it bogs down really bad when letting it warm up from cold without driving (just idle to make sure its not egr system). if it dies or sounds like its close to dead, then its probably something fuel related (clogged/faulty injector, worn fuel pump, bad pump relay)

hope it helps

Jul 28, 2009 | 1992 Honda Accord

1 Answer

The 2000 mountianeer starts and runs fine but shuts off


CHECK THE COLD START ENRICHMENT VALVE AND OR THE IDLE CONTROL VALVE. I AM ASSUMING THAT YOUR VEHICLE IS FUEL INJECTED. ONE OF THOSE HAVE GONE BAD.

Jan 24, 2009 | 2000 Mercury Mountaineer

1 Answer

Starting in damp weather 1993 240 wagon, auto/od, 235k miles


perhaps you need a new cap and roter a new spark plug wire set. they don;t like moisture. also check to see if you have any broken or leaking vacuum hoses. the worse case senerio would be that your head gasket is leaking--at cold temps a little antifreeze will enter until everything warms up and it seals shut due to metal expanding. but since you say it's cold weather only--this probably wou;dn't be the case. good luck.

Dec 27, 2008 | 1993 Volvo 240

Not finding what you are looking for?
2004 Kia Spectra Logo

Related Topics:

130 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kia Experts

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21949 Answers

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

61037 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Are you a Kia Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...