Question about 1995 Dodge Avenger

1 Answer

My avenger cuts off after being driven for at least 5-30 minutes

My avenger starts up fine, i drive it for about 5-30 mins, then it just dies and all the gages come on. I try to restart it and it wont start. I have to let it sit anywhere from 10-25 mins before it restarts again. Then it will do it all over again. I let it run idle for about 35 mins and then it shut off and wouldnt restart til 20 mins later. I smell the fuel in the exhaust and have quite a bit of moisture or condensation coming from the tail pipes. I took it to a mech whom told me its a poss. prob with the exhaust but wasnt sure. It has a new crank sensor, new distributor, new air filter, new fuel pump and new fuel filter. What gives? Please help.

Posted by on

  • 1 more comment 
  • drmorgan71 Jan 06, 2009

    Hey Philriden,



    Thanks for the response. I appreciate the help. Got a question, i already replaced the crank sensor, is that the same thing as the crankshaft position sensor and or camshaft position sensor? If so, sounds like it has gone bad after about 6 months. If not, are these 2 different sensors or 1?



    Thanks again.



    drmorgan71

  • rhoward830 Jan 25, 2009

    My 2.5 '95 Dodge avenger does the same thing..but restarts immediately after..all sensors have been changed, no codes appear. and somtimes it runs perfectly for a whole day or two..Mostly dies on initial morning and evening start , while idling at a red light..or creeping in stop and go traffic..always start right back up immediately.

  • katrinaosb Feb 14, 2009

    but mine it stalls out and starts right back up with out turning the ke mostly when i press the gas

×

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 146 Answers

A very common problem with these cars is the crankshaft position sensor. also camshaft position sensor. they will make the car do exactly what you described. let me know what you find

Posted on Jan 06, 2009

  • Phillip Ridener
    Phillip Ridener Jan 06, 2009

    Yes, they are two different sensors. They can go bad after a few months. Parts aren't made like they used to be. If you need any more help, don't hesitate to write. Phil

×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My 95 avenger cranks up but when it gets warm it cuts off what is it


Normally the problem is electrical, something gets hot and looses contact. Could be a relay, coil, sensor, or several other components.
When it will not start you will need to figure out if you are missing spark to the plugs or fuel to the injectors to proceed.

Aug 08, 2012 | 1995 Dodge Avenger

2 Answers

I have a 2008 dodge avenger with 63,000 miles on it. Yesterday the battery light came on and my car started dying so I pulled over turned my car off let it sit then it started back up fine. It did this 4...


i also have a 2008 dodge avenger and mine is doing the same thing but has been doing it for a couple of months i replaced the battery and the alternator and it did not help lol...but after i kept driving it the engine light came on and i broke down and took it to a mechanic and he checked it with his computer and it was a sensor so yours may be the same thing just in the early stages. im not a professional tho just sounds like the same problem ive been having with the same model car....

Nov 13, 2011 | 2008 Dodge Avenger

1 Answer

93 Deville, 4.9L, 113k miles. I'm a decent mechanic (have replaced engines, heads, etc.). The latest problem is an intermittent stall. The first time it happened the car was driven for 10 mins then...


Now you can do the Fuel Pump

They seize up mechanically and fail
Electrically

Did you drive with a fuel pressure gauge,
taped to the windshield

Got a good fuel filter

Looking won't help you

Always do some type of testing,
before replacing anything

Dec 15, 2010 | 1993 Cadillac DeVille

1 Answer

I have a 1997 Dodge Avenge and can drive it for about 2 miles and it starts sputering and dies


check the crank sensor next to or behind the main crank pulley, these are known to fail when hot and cut the engine out until it has cooled for a few minutes.

Oct 24, 2009 | 1997 Dodge Avenger

1 Answer

Complete loss of power when driving .engine cut out lights went out.car starts now but havent driven it,water and oil all good.no warning lights came on,did not overheat.thankyou


i recently spent hundreds on parts...i would be driving all well car would die and eventually start back....it was the mass air intake ...i was told it was a 600.00 computer ...the mass air intake used at 80.00 we put it on in 5 min

Aug 31, 2009 | 1993 Subaru Legacy

1 Answer

Jeep start runs for a minute then stalls.


Put a new fuel filter on its pluged up. if that dosent fix it do a fuel pressure test.

Feb 08, 2009 | 2001 Jeep Cherokee

1 Answer

2002 bmw330ci


Hello there

Yet another 330i that just die's for no reason. It's a very common problem with MAF (Mass Air Flow) sensor. The next time it dies just unhook the MAF sensor which sits on the large black pipe that goes from you air filter to the engine, black square thing. The engine should start and drive fine but you should change the MAF when possible.

Hope this helps, please don't forget to rate me.

Oct 03, 2008 | 2003 BMW 330

Not finding what you are looking for?
1995 Dodge Avenger Logo

364 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Dodge Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

70346 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22041 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6864 Answers

Are you a Dodge Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...