Question about 1997 Dodge Ram 1500 Club Cab

2 Answers

Hi, My 97, SS/T ,360 has just over 100,000 miles. Never tuned. Well maitained though. Stopped at store on way home from work. When I can out and started the engine it was missing and the engine light came on. So I installed new dist cap and rotor and plugs. Aftermarket parts. Not factory. Cap and rotor were burnt but the plugs didn't look bad. It ran great for two days and then started missing again. And I noticed the temp gauge was at 225. I have heard that I may have a cracked head. It's not down on water. And I don't see white comeing out the exhaust. And I don't have moisture in the oil. Can you enlighten me? I'm stumped.... Thanks.

Posted by on

  • Vince Cross
    Vince Cross Mar 01, 2009

    Thank you. Installed new cap, rotor, and wires from dealer and runs good now. Still runs over 200 though. Not sure if this is a problem or not. Think I will change the thermostat and go from there. Thanks again.

    Vince

×

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Scholar:

    An expert who has written 20 answers of more than 400 characters.

  • Contributor
  • 42 Answers

You may also check to see that you had not accidentally pinched the wires from the crank sensor that is housed within the cap.

Posted on Feb 14, 2009

  • James Willis
    James Willis Feb 28, 2009

    did you check for trouble codes? sounds like your engine has a cylinder mis-fire issue

  • James Willis
    James Willis Mar 04, 2009

    great. about your t'stat change, consider buying one with a cooler opening temp. factory stock t'stat opens coolant flow at 195 deg. installing a 180 deg t'stat will keep your engine running cooler and it wont cause a problem with your ecu. also when you install the t'stat, make sure you place the gasket on top of the t'stat. kinda weird, chilton's "full size trucks 1997-00" manual says that is the proper way for a t'stat replacement.

×

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that has over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 10 Answers

Well check the plug wires to ensure they are propperly connected and also check the cap for a crack manufature problem as well as make sure that the cap is completely clean inside you may have gotten dirt or dust in the cap double check thats all

Posted on Jan 08, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a compustar from-2w9000-ss remote and a button was pressed,locked me out ,what buttons do I press to get it to work again


PRIME 9000 1-Mile Range, 2-Way Select - Compustar

www.compustar.com/product/prime-9000/

Compustar1-Mile Range, 2-Way Model: RF-2W9000-SS ... The classic Compustar look that made us the top remote start brand in North America. ... The screen keeps you updated on whether your doors are locked and in the event of an alarm trigger, the ...

Compustar RF-2W9000-SS remote kit failure? - 8th Generation Honda ...

www.8thcivic.com > ... > ICE, Electrical, Security, & Navigation

Jan 8, 2015 - 4 posts
I have had my Compustar RF-2W9000-SS remote kit and secondary remote ... on my 2008 Honda Civic SI Coupe, FG2, at a compustar authorized dealer. ... my remote was not responding to my car (the unlock/lock, autostart, ...

CompuSTAR Starters - TheCarSalon.com

www.thecarsalon.com/home/automotive/remote-starters/compustar/
Either tap buttons I and III or Lock and Trunk simultaneously on your remote. ... The introduction of the RF-2W9000-SS in 2010 ushered in a new generation of .

RF-2W9000-SS by Compustar from Remotely Started MN

remotelystartedmn.com/product-details.php?product-id=40

Jan 07, 2016 | Cars & Trucks

1 Answer

1993 FESTIVA RUNS GOOD THAN LOSS OF POWER STARTS GOOD


HMM NEED TUNE UP OR YOU HAVE A TRANSMISSION PROBLEM BUT TRY TUNE UP FIRST INCLUDING SPARK PLUGS AND WIRES TRY THAT LET ME KNOW IF I CAN HELP MORE

Nov 14, 2012 | 1991 Ford Festiva

1 Answer

I have a 2008Chevy Impala SS that just had a tune up a week ago. Today I start it and it would go, but then it just stopped accelerating altogether. It;s NEVER done that and as I said the tune up is a week...


Is the check engine light on ?
If you have no acceleration, the problem could be low fuel pressure or a sensor problem. If a sensor fails, the check engine light should come on.

Sep 25, 2012 | 2008 Chevrolet Impala SS

1 Answer

Air conditioner blower stopped blowing full, car wouldnt go cruise control stopped working. and now battery dead could this all be a fuse


I would get a voltage output check on your charging system this will include the alt as well as the battery their is a possibility of a draw on the system

Jul 30, 2012 | Cars & Trucks

1 Answer

What type of Maitainence is required for a 2007 Crysler Sebring 60 - 70k miles?


The following is the scheduled mainainence per Chrysler at 60,000 miles:

1. Change engine oil & filter
2. Air cleaner filters
3. Rotate tires
4. Check spare tire pressure & stowage
5. Change automatic transaxle fluid & filter
6. Engine coolant flush (every 60 months or 102,000 mile whichever comes first)

I hope this helped and good luck

Feb 12, 2011 | 2007 Chrysler Sebring Sedan

1 Answer

I have a 97 ford festiva and when i go to take off the cars stalls i have chaged fuel pump fillters and fuel regalter


I would recommend having a pro look at it and see if you may need new fuel injectors. If the car seam's as though you are loosing power when you take off it could be quite a few different things.It could also need new plugs distribute r cap and rotor wires . If you have not tuned it up in a while it wont hurt to do that any way because you should get a tune up every year or 12'000 miles.

Jan 05, 2011 | 1988 Ford Festiva

1 Answer

May have cracked head?????


did you check for a touble code? there should be a diagnostic plug underneath your dash on your driver side. obtain a code reader that reads both obd I and II codes. with the '97 production there were rams made with 2 different systems. you can obtain touble codes by either plugging in an obd II code reader which was/is the updated method, or the older method of (with your key) turning the ignition on/off/on/off/on again and if a code is stored in the ecu memory, your check engine light will flash in a series. the number of flashes determines the code present. copy the number of flashes and look the values up in a trouble code manual. or find a website that features troble code definitions. if your truck is drivable, the cheap route is to go to autozone, or a similar auto parts store and ask an employee to plug in their code reader. they will do this for free. they should be able to pinpoint the problem if your ecu detected a malfunction. otherwise, did you perform a compression test? check all cylinders for good compression at least 100psi each. you can buy a tester at a parts store for about 25-30 bucks. when you installed your new cap and rotor did you check to make sure the rotor was seated properly and pointing in the right direction? ignition timing can be fouled up if you didnt mark the location of the old rotor and install the new one the exact same place. replaceing cap/rotor on the ram magnums are a ***** because you cant reach them easily. did you chack to see that the plug wires were install in the correct terminals? and again at the block??

Dec 28, 2008 | 1997 Dodge Ram 1500 Club Cab

1 Answer

Ignition coils on 2005 Audi S4 cabriolet


If you replaced the coils the spark plugs should also be change. The plugs are more than likely bad.

Nov 12, 2008 | 2005 Audi S4

1 Answer

2004 Malibu Maxx


we disconnected the battery to "reboot" the computer?? It worked...seems to be running fine but we are taking it in for the 90,000 mile tune up this week to make sure.

May 26, 2008 | 2004 Chevrolet Malibu Maxx

Not finding what you are looking for?
Cars & Trucks Logo

123 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Dodge Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

64286 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21990 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Are you a Dodge Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...