Question about 1997 Jeep Grand Cherokee

1 Answer

Air condition when i try to speed up at high rpms the air condition goes off then whe i let go the accelerator it goes back on. how many vacum lines go to the air condition, will this vacum affect the engine to start,is there a valve or a switch that will eat your battery if this vacum is open. does this make sense please help my car is a jeep grand cherokee laredo 8 cyl 1997

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

  • Expert
  • 67 Answers

Thanks for using FixYa!

This is a normal thing that all air conditioners are made to do. When you floor it the AC cuts off to give the engine more power. You might also notice this happening when you go up a steep hill. It is completely normal.

Posted on Dec 03, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Why 94 ranger 4.0 rpms 2200 take breather off rev up 2 times drops to 1700 1800 at 55 60 for a while then goes back to 2200 no engine light ?


The idle air control motor may be defective/sticky. The computer gives it a command but doesn't realize the motor is not following the command and therefore no check engine light. You can remove the IAC and try to clean it with carb spray

Apr 06, 2015 | 1994 Ford Ranger Supercab

1 Answer

My 1995 Subaru Legacy (high miles, over 200,000) lurches forward and back when I try to accelerate from ~65 mph to a higher speed. This appears to coincide with going above 3,000 rpm. The tach also goes up...


You will need a computer to accurately read the signals you are getting from the sensors in the engine bay, but my guess is that the MAF sensor may be acting up.

Sep 22, 2013 | Subaru Legacy Cars & Trucks

1 Answer

1999 oldsmobile intrigue stalls and surges under deceleration conditions only. Idles in neutral fine, accelerates fine, has no apparent miss. Can put in gear and travel great until under negative torque...


Do you have any codes? If so, what are they?
If not, this could be a mechanical problem with either the torque converter itself or some sort of stuck valve in the valve body inside the transmission.
I just replaced the valve body in my wife's 1999 Mercury Sable and it cleared up a number of problems she was having with shifting and torque converter lock up.
I hope this helps.
Good Luck!

Sep 21, 2013 | 1999 Oldsmobile Intrigue

1 Answer

Hissing sound when at high RPMs?


you most likely have a vacum leak

Jul 26, 2012 | 1991 Honda Accord

1 Answer

Hello, I just replace the spark plugs on my 2005 Cadillac CTS. After everything was installed and I powered up the car it began to idle very high. I double checked my work and couldn't figure out what...


High rpms could be caused by an intake leak or vacume leak check your vacume lines maybe in the process of replacing your plugs you might have accidently damaged a vacume line.

Jan 11, 2011 | Cadillac CTS Cars & Trucks

1 Answer

Sluggish acceleration. High RPM, High Oil Pressure


I hope I'm wrong but I think your torque converter is failing. Sorry, Gary

Jul 27, 2010 | 2003 Chevrolet Blazer

1 Answer

2001 Ranger XLT heat and air conditioning only work on high speed


there is a flapor motor that is controled by vacume, check for leaks in the vacume lines on the engine.

Sep 30, 2009 | 2000 Ford Ranger SuperCab

2 Answers

My xj6 runs at high rpms and accelerates on its own


None of those possible problems have anything to do with idle speed. The first thing might be a very weak throttle return spring. The next would be a sticky throttle cable or foot feed pedal that isn't moving freely. Another possibility is a vacuum leak somewhere. Did changing the spark plug in #1 cylinder help the misfire? If not, you may have a partially plugged injector. Fixing the misfire will only increase idle speed some more. Look for an idle speed motor near the throttle body that is supposed to raise idle speed when the engine is cold and lower it back when the engine warms up. Check to see if it is holding the speed too high. If the throttle position sensor tells the computer where the idle speed motor is set, then it could have an effect on idle speed if the sensor is bad. The position sensor is just a fancy potentiometer. Hope some of this helps.

Aug 26, 2009 | Jaguar XJ6 Cars & Trucks

4 Answers

Vacuum leak to AC controls 2000 Chevy Lumina


Check the vacuum lines, starting at the firewall in front of the passenger side and trace backward.

Jun 19, 2009 | 2000 Chevrolet Lumina

1 Answer

Idle goes up and down and when the car starts it runs at 4000 rpms.


Hi thi may be a vacum leak in one of the tiny hoses or lines at the engine ,if you dont have a vacum gage you can run a simple test by gently spay some carb cleaner spray close to the lines and air hoses with the engine runing, if you notice the rpms going high there is the problem.

Aug 18, 2008 | Mitsubishi Eclipse Cars & Trucks

Not finding what you are looking for?
1997 Jeep Grand Cherokee Logo

Related Topics:

211 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Jeep Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

61249 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21949 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Are you a Jeep Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...