Question about 1996 Mercury Villager

1 Answer

1996 mercury villager quits running

My van will "intermittently" quit running. The problem is not reproducible. In most cases, it will die when you're making a turn, or when you start the car (not necessarily when it's cold. It can be after it's driven for long time), and go few feet and it will quit.
I put the car in "neutral", and wait for 3-4 seconds, and start, and it will run again, and may not die for several days !!
It has 125,000 miles. I am the original owner.
The "check engine" light isn't on. There was one code recently, it said, "Knock sensor". But my mechanic cleared it, and after 2 hours, the car stalled.
The battery is 5 years old. It has some acid leak, but, it is charging fine.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Mercury Master
  • 4,369 Answers

It may be the camshaft sensor in the distributor. Sometimes the optical sesor can be cleaned. Most times, need new distributor or reman from ebay.
do not replace the knock sensor, it is never bad. ANd, it is in the middle of the engine. $1000 repair for nothing.

See this ste too.

http://autos.groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Posted on Jan 22, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

1996 mercury villager as it warms about 3 miles you come to a stop it will still idle but when


Check your air inlet hose(large black rubber hose from air filter to engine)for any cracks, especially between ribs. When there are cracks,when you accelerate it flexes open and creates a giant vacuum leak causing your van to die. Other things to check would be coolant temp sensor,not switch, and have the vehicle scanned if possible.

Sep 01, 2014 | 1996 Mercury Villager

Tip

Intermittant Electrical Tip for 1997 Villager


I am not 100% sure of this fix for all Villagers, but, I had for sometime a sometimes intermittant electrical problem it would come and go with no particular method to its madness, it effected various components in the Van, one day it might be my wipers door locks, or windows etc. even the starting system, then one day I got what looked like a complete disconnect from the electrical systems, nothing worked , no lights, no horn, no clicking relays, no dash lights, no power to the fuses, no ignition switch nada, as it turns out there in a part of the Positive post that has a Red protective cap over the post, with wires coming out of it, well it appears that it can develope a disconnect to a point where no current passes through it and it is quite invisable to the naked eye, I took the Red cover apart conected it directly to the bolt on the POSitive post and everything started working and knock on wood its been two weeks without a problem, just thought I would toss that out there.

Thanks
watcher248

on Oct 04, 2009 | 2002 Mercury Villager

2 Answers

Need diagram for 1995 Mercury villager 3.0 to change timing belt


that engine is built by nissan believe it or not. look on the net for your van or a nissan maxama. I just googled it and found lots of diagrams for that van(95 mercury villiger 3.0 timing belt diagram. I would not only replace the belt, I would replace it using a timing belt replacement kit.If your going to keep the van.

Nov 17, 2011 | Cars & Trucks

1 Answer

I have had a 1995 Mercury Village for ten years. Recently I read about the spare tire cable hoist and plate rusting and the spare wheel falling off onto the street. I real road hazard. Mine is very rusted...


Hi.

Unfortunately Ford/Mercury did not issue any recall about the spare tire cable. Here all recalls concerning your van model: 1996 Mercury Villager Recalls.

A good solution would be replacing the spare tire nut and cable. A solution is getting an aftermarket replacement like the one below. That should be safe enough to allow you putting the spare cable back in place under the van without safety concerns. Click on the picture below to open the page.

ginko_147.jpg

Or click here.

Note: If the problem is not the spare tire nut and cable but the rod attached to the chassis you will need to carry a welding job to fix a new rod to the chassis. In that case the repair must be done at the garage. If the problem is nut and cable I suggest buying the part shown above or an equivalent.

Regards.

Ginko

Aug 31, 2011 | 1996 Mercury Villager

1 Answer

You fill the 1999 mercury villager up with water and drive a little piece and the water is gone and the van quits and runs bad and if you put water in it the neck of radiator throws it back out


it's rare but you may have a blown head gasket. Check for a coolant leak in the small hoses under the upper intake, chek the hose from the radiator to the plastic reservoir.

go here for more help:

http://groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Aug 15, 2011 | 1999 Mercury Villager

1 Answer

My 1998 Mercury Villager will not stay running. Replaced fuel filter first. Fuel pump had a bad wire, fuse was blown. Fixed both and van still won't stay running.


Maybe a bad fuel pump. Is it humming niormally in the fuel tank?

Will it start for a few seconds? Need more info.

Go here for free help on V.

http://groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Gerry

Mar 25, 2011 | 1996 Mercury Villager

1 Answer

1999 mercury villager sputtering real bad it started after we did a tune up cap rotor and wires, plugs. the van ran fine around town on short drives then we took a trip and now where stuck 16 hrs later it...


You have a bad cam sesnor in the distributor- for certain. Rich Porter on ebay has the best reman for $200. Guaranteed fix. 99 was famous for this, runs cold for 15 mintues then acts up and quits, tach usually jumps around too.

Go here

http://groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Dec 19, 2010 | 1999 Mercury Villager

1 Answer

Van begins to hesitate at 45 to 55 mph, speedometer quits working when this happens, what is wrong?


speedo gets signal from Vehicle speed sensor on trans (VSS). It may be going bad. Go to autozone for a free computer scan. Does O/D light flash too?

go here for more help for villagers

http://groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Jul 22, 2009 | 2001 Mercury Villager

1 Answer

My van won't start.


check your alternator..

Apr 14, 2009 | 1996 Mercury Villager

Not finding what you are looking for?
1996 Mercury Villager Logo

Related Topics:

221 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mercury Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

60541 Answers

Fordexpert

Level 3 Expert

5331 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21927 Answers

Are you a Mercury Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...