Question about 2001 Pontiac Aztek

3 Answers

Service Vehicle Soon Light for 2001 Pontiac Aztek

I was driving down the highway and my service vehice soon light came on-I have had a leak with the anti-freeze but I would add frequently-and I looked down and the gage that states the engine temperature stated cold. When I went out to check my car at work the anti-freeze that was put in this morning was already gone.

Posted by on

  • 3 more comments 
  • sadysudetosn Nov 18, 2008

    I have an intermittent problem where the temp gauge goes below cold and the service soon light comes on. Also, it seems that the bright headlight indicator light comes on at the same time. Has anyone had this problem?

  • Anonymous Nov 20, 2008

    I have the same problem with my aztek 2001

  • angienew Nov 22, 2008

    I was driving down the highway a couple nights ago and my '01 aztec dinged & the service engine soon light came on and my temperature gage went to below Cold... I noticed last night that one of my turn signals is out but that wouldn't cause my temperature gage to constantly read below cold... would it? please help! thanks!!!

  • evrim_baykal Nov 26, 2008

    got the same probs. service engine light comes on. engine runs below cold. constantly out of antifreeze/coolant. what gives?

  • jkporcupine Apr 08, 2009

    Same thing with me.
    Light went on (Both service engine soon lights) and temp is below cold.

    The electronics on these things are so screwed up

×

Ad

3 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that has over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 3 Answers

What light is flashing with this Service Vehicle Soon message? (Mine had the high beam light flashing and it turned out to be a head light.)

Posted on Nov 14, 2008

Ad
  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 1 Answer

Add coolant, and the problem is solved

Posted on Nov 24, 2008

Ad
  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

I had the same problem went to auto zone they scanned my aztek 2001 they said the temperature sensor so i replaced and service vehicle light went out went for a drive to test it and 1 hour later light came back replace the sensor again this time it didnt work . any body can tell me whats going on?? thanks dieselreal@hotmail.com mail me with suggest please

Posted on Oct 29, 2009

  • 1 more comment 
  • dieselreal Oct 30, 2009

    ok now i had the stupid problem with the gauge and the service vehicle soon light ok, i solve the problem by flushing my radiator and putting a brand new antifreeze because the one i had was looking like **** also put a new sintetic oil change on it i dont think the oil was the problem but anyway i did that too but i do believe it was because of the antifreeze light went out and didnt come back! for all those people that didnt say how they fix this problem its because they went to to dealer and they fu..them really good and at the end they didnt know that they did to it. i know there are other problems with bcm my that is not my case so if you having the service vehicle soon light and your temperature gauge goes below 0 try this that maybe the cause of it! also sorry about my spelling but i speak spanish too im sure you understand what im saying and i hope this method work for you too

  • babydoll1175 Mar 01, 2011

    I have a 2001 Pontiac Aztek issue. My service soon light came on (its the car picture with wrench). Thought it was related to the oil as it was due to be changed. The mechanic hooked it up to a computer and the code came back as the temperature sensor. A few weeks prior I noticed that the temperature guage was reading correctly (stuck on cold), even when I drove it around town all day. Two days later I was travelling out of town (got an hour away) and without warning it stalled. It had almost a full tank of gas (3/4), conditions were cold with snowy road conditions. It wouldn't start, but would turn over. A gentleman stopped to help and said that it seems to not be getting any gas. He added a gas line antifreeze to fuel and it started within 5 minutes. I let it run for about another 5 minutes before proceeding on my way and 5 minutes later my engine light came on. I didn't want to take any chances so I turned around and headed back home. I'm not sure what's going on but could this be related to the temperature sensor being bad? Or even a thermostat issue or could this be fuel related like the pump (fuel filter replaced July 2010 with 6 injectors). Could anyone help with this issue? I know that the fan runs after the engine has been turned off for awhile too.

  • jmwatfla Apr 14, 2011

    estaba leyendo abajo de frio? y le hizo el flushing y esto lo arreglo?

×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya Mechanic can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repair professionals here in the US.
click here to Talk to a Mechanic (only for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Can I add water to reservoir


When in a pinch, yes you can. You will want to add some coolant/anti-freeze to it as soon as you can. Especially this time of year so it won't freeze. And a low reservoir could indicate a leak somewhere in your system.

Dec 12, 2013 | Chevrolet Suburban 1500 Cars & Trucks

1 Answer

My service vehical soon light, anti lock light, and trac off lights are on


Need to have car checked with obd ,go to auto zone and they check it for free ,probably front break problem or bearing ?

Sep 28, 2013 | 2002 Oldsmobile Alero

2 Answers

I changed my spare plug wires but still the engine service soon light still is on


I have a 1999 Mercury tracer. I was driving down the highway two weeks ago and my check engine light came on. i went to autozone and he said something about misfire on bank and vacuum leak. He said it bascially was a tune up. i got in my car the next day and the light went off. it didnt come back on. Last sunday i got a tune up and a oil change. i was driving to work today when my service engine soon light came back on. could it be because its been warm here in st louis and all of a sudden its cold. or do i just need to get it reset. i hope its nothing major because im broke right now and cant afford to get it fixed

May 02, 2012 | 1999 Mercury Tracer

1 Answer

Need to flust anti freeze.Anti freeze is a thick ,gummy texture..


if the anti freeze is not serviced regularly the dexcool will start sludging up the system
if the old type (green)anti freeze was added this will also cause the same.
drain system completely & add water,run for 10 -15 minutes & drain.do this a couple times
& then add a good flshing agent with the water.you may need to do this several times with
flushing material.after it looks better.add anti freeze & consider reflushing 1K miles or so
dont forget to bleed the system of air. bleeder valve(flat head screw) near thermostat

good luck

Jun 22, 2011 | 2004 Pontiac Grand Prix

1 Answer

Service vehical soon anti lock and trac off comes


The computer system reset every time you turn key off. The system then does a 3 second bulb check to verify all is functioning correctly. If all is well stays off. The reason why it only turns on when moving is because the abs sensors are either not picking up any vehicle speed from one of the wheels or there is a faulty connection in wiring at one of the wheels. Need to have vehicle scanned by a good shop and verify which wheel is causing the problem. If light is on ABS and traction control systems are disabled.

Jul 21, 2010 | 1998 Oldsmobile Intrigue

1 Answer

My car is heating up and sounds like it is missing, my heat gauge pop up in a short drive,and its very cold outside around 20.deg.the engine light comes on sevice soon.could it be a leak and where?


Hi, First of all if there is an over heating condition going on, the 20 degree temperature out doors will not make a difference. You could have a leak and if you are able, raise the hood and check the coolant level. Do this when it is not hot. Check the plastic resevoir where you add anti-freeze or water. When it is cool, remove the radiator cap and if it is low, fill it with the required anti-freeze. Install the cap tight and start the engine and let it run. Look around the hoses for water leaks, and take a look under the auto for water pouring out and you will know if you have a leak by the amount of anti-freeze you added and if you see it leaking. With the gauge reading hot, and the engine starting to misfire, this is not a good sign. This can and will cause the engine to freeze up!! You can blow a head gasket, crack the block and do much internal damage to this engine. I know as This just happened to my daughter a while back, it was over heating and she didnt no it and didnt see that the heat gauge was buried on hot. It locked up the motor from this and I had to spring for a new engine. She said she only noticed it missing and loosing power. So, check the hoses, radiator, turn the heater on when its warm to see if the hoses are leaking. Try and refrain from driving it if it is over heating this fast. You may have a thermostat that is closed shut. You don't want to blow this motor up!! If you find a hose leaking and you can change it yourself, great. If you see no leaks, its time to have it towed to a shop. This is your best solution, as you dont want to loose the motor. Keep me posted on what you find. Best of Luck to you,
Sincerely,
Shastalaker7

Feb 15, 2010 | 2000 Lincoln Town Car

2 Answers

Ok, thanks. i have put a lot of water into where the coolant suppose to be. now i want to put the anti freeze coolant. do i need to drain all the water in the radiator before add the anti freeze coolant or...


If it is a 6 cyl they are known for lower intake gasket failure. look by the drivers side near transmission that is where they leak. if it is leaking there it is about a $400.00 job to fix and unless you are qualified to do it you should go to a garage

Aug 03, 2009 | 2003 Chevrolet Malibu

1 Answer

When driving along at highway speed, dash says


no it's the compressor that keeps your car level that is going bad.have your garage check it out.

Jul 15, 2009 | 2004 Cadillac Deville

1 Answer

Leaking anti freeze


It sounds like the WaterPump is Bad. On this Car I would have a Mechanic Repair this. It can be Really tough to Replace on your Own. Please Rate My Response! Thanks!

Feb 01, 2009 | 1997 Pontiac Sunfire

2 Answers

Coolant leak???


it should hold a gallon and then add water to top it up

Jul 28, 2008 | 1992 Volkswagen Jetta

Not finding what you are looking for?
2001 Pontiac Aztek Logo

2,207 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Pontiac Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

77499 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22306 Answers

Jeffrey Turcotte
Jeffrey Turcotte

Level 3 Expert

8826 Answers

Are you a Pontiac Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...